TIMISOARA. Hotararea pronuntata, anul trecut, de Curtea de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg in cazul “Tatu vs Romania” a dat startul unei adevarate avalanse de cereri depuse pe rolul instantelor de judecata autohtone, in care petentii solicita restituirea taxei de poluare achitate la prima inmatriculare a autovehiculelor.
Sesizata de catre Ioan Tatu, din Sibiu, care a cerut inapoi cei 7595 de lei platiti ca taxa de poluare pentru a-si inmatricula masina, CJUE a amintit autoritatilor romane ca “dreptul Uniunii interzice fiecarui stat membru sa aplice produselor celorlalte state membre impozite interne mai mari decat cele care se aplica produselor nationale similare” si i-a dat castig de cauza reclamantului din Sibiu.
Dupa acest precedent, romanii au inceput sa ceara administratiilor publice sa le dea banii inapoi, angajand bugetele locale la plati de milioane de euro. in prezent, doar pe rolul Curtii de apel Timisoara exista nu mai putin de 900 de dosare care au ca obiect restituirea taxei de prima inmatriculare, alte aproape 100 de cauze similare fiind inregistrate la Tribunalul Timis.
“Curtea de Apel Timisoara este instanta care uniformizeaza practica judiciara pe raza sa de competenta, in sensul ca toate cererile care au ca obiect restituirea taxei de poluare se admit pe banda rulanta. Daca inainte de hotararea CJUE in cazul Tatu vs Romania exista o oarecare reticenta in a obliga autoritatile fiscale sa restituie sumele incasate cu titlul de taxa de poluare, din luna mai a anului trecut s-a trecut la aplicarea legislatiei europene in domeniu. Banii se dau inapoi”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Timisoara, judecatorul Cristian Pup. Cum era de asteptat, autoritatile fiscale din Timis nu intentioneaza sa blocheze restituirea sumelor achitate de contribuabili la prima inmatriculare a autovehiculelor.
“Cei