Majorarea salariilor bugetarilor urcă ţinta de deficit la 2,2% din PIB. Banii se pot duce în consum, economisire sau pe ratele restante.
Reîntregirea în trepte a salariilor bugetarilor şi restituirea contribuţiilor de sănătate pentru pensionari ar avea un impact negativ de circa 1,7 mld. lei asupra bugetului (circa 400 mil. euro), deficitul bugetar urmând să crească de la 1,9% din PIB la 2,2% din PIB.
FMI şi Comisia Europeană au acceptat, după două zile de negocieri maraton desfăşurate la BNR cu Florin Georgescu, ministrul desemnat al finanţelor, şi cu alţi miniştri din cabinetul Ponta, majorarea salariilor bugetarilor, într-o primă fază cu 8%, din luna iunie, precum şi restituirea contribuţiilor de sănătate colectate ilegal de la pensionari. Măsurile ar urma să fie incluse într-o ordonanţă de urgenţă care va fi emisă până la 25 mai. Un număr de 1,2 milioane de bugetari care sperau la o reîntregire a salariilor cu 16% vor avea din vară un plus de 8% la salariu, iar diferenţa ar putea să o primească în toamnă. Pentru un bugetar care încasează lunar net 1.200 de lei, de la mijlocul anului va avea un câştig suplimentar de 96 de lei, astfel că în şase luni poate pune deoparte circa 600 de lei (136 de euro), până la sfârşitul lui 2012. Dacă va fi operată în acest an şi cea de-a doua majorare a salariilor, eventual începând cu octombrie, pentru două luni din an mai intră în buzunarele bugetarilor 190 de lei.
Pe lângă stimularea consumului, creşterea salariilor bugetarilor ar urma să ducă la diminuarea deficitului fondului de pensii cu circa 1 mld. lei, de la nivelul prognozat la 16 mld. lei (3,6 mld. euro), potrivit estimărilor preşedintelui Traian Băsescu. În plus, efectul s-ar vedea şi în diminuarea deficitului fondului de sănătate.
"Este greu de spus dacă plusul de resurse va merge în consum. Nu cred că cea mai