Ministrul propus pentru Cultură, Mircea Diaconu, a spus că şi-a făcut un "caiet de treburi" în care şi-a notat întrebările senatorilor şi deputaţilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului, menţionând că îşi propune ca în cele eventuale şase luni de mandat să umple caietul cu "treburi rezolvate". Diaconu a fost validat de parlamentari cu 26 de voturi pentru, niciunul împotrivă şi nicio abţinere.
"Catharsis", citate din Andrei Pleşu şi Martha Bibescu, versuri din Marin Sorescum, cultura ca formă de comunicare, necesitatea păstrării nealterate a filonului propriei culturi în faţa împrumuturilor din afară şi o confruntare cu fostul ministrul de resort, Teodor Paleologu au pigmentat expozeul la care s-a dedat senatorul liberal Mircea Diaconu la audierea sa de comisiile parlamentare de specialitate pentru postul desemnat de ministru al culturii.
"În toate ţările cultura este făcută de oamenii de cultură şi nu de ministru. Dacă vorbim de cultură, oricare ar fi ea, este o formă de comunicare. Contează ce produce, creaţie, înnobilare, înălţare, e o formă de comunicare. Cel mai important lucru într-o lume ce semodifică şi în care pragmatismul e un zeu. Se întâmplă lucruri cumplite care tranformă, modifică omul. există un risc enorm de a ne pierde identitatea. A încerca să ne păstrăm identitatea este dezideratul meu principal. Riscul este enorm. Deja s-au făcut paşi, coeim stanţe de afară, uităm şimaimut de propriile valori, de propria identitate", a spus Diaconu, cel care înainte de audieri făcea apologia stării de "catharsis" pe care o încearcă la aceste audieri.
Bunele sale intenţii nu l-au convins pe fostul ministru al Culturii, Teodor Paleologu care i-a cerut lui Diaconu să-şi exprime viziunea faţă de protejarea unor monumente de patrimoniu, să estimeze când va finaliza codul patrimoniului şi i-a cerut să continue acţiunile predecesorilor săi la ac