CNADNR va întocmi în maxim 30 de zile procesele verbale de constatare a contravenţiei pentru circulaţia cu rovinieta expirată, deşi termenul legal este de şase luni, şi intenţionează să reducă la 2-3 săptămâni perioada de redactare a proceselor verbale pentru lipsa rovinietei, din 20 mai.
Măsura a intrat în vigoare din data de 2 mai, astfel că în ziua respectivă au fost generate şi transmise spre comunicare procesele verbale pentru contravenţiile constatate până la data de 31 martie, se arată într-un comunicat al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).
Potrivit legii, procesul verbal de întocmire a contravenţiei pentru circulaţia fără achitarea taxei de drum sau cu rovinietă expirată se poate întocmi în maxim şase luni de la constatare, iar comunicare procesului verbal se poate face în maxim o lună.
Circulaţia pe drumurile naţionale şi autostrăzile din România fără rovinietă valabilă reprezintă contravenţie şi se sancţionează potrivit legii cu amendă contravenţională şi tarif de despăgubire.
Rovinieta poate fi cumpărată de la subunităţile CNADNR şi de la distribuitorii autorizaţi (Poşta Română, benzinăriile OMV Petrom, MOL, Rompetrol, Automobil Club Român, UNTRR şi alţii).
Rovinieta electronică a fost introdusă în octombrie 2010 în urma unui contract de 35,96 milioane de lei (8,2 milioane de euro), fără TVA, atribuit consorţiului Novensys Corporation/UTI Systems, care a dezvoltat prima etapă a proiectului.
CNADNR a realizat anul trecut venituri din vânzarea rovinietei de 821,57 milioane lei (188 milioane de euro), în creştere cu 13,4% faţă de nivelul înregistrat în 2010, de 724,32 milioane lei.
CNADNR va întocmi în maxim 30 de zile procesele verbale de constatare a contravenţiei pentru circulaţia cu rovinieta expirată, deşi term