Experţii avertizează că până la finalul secolului 90% din limbile lumii ar putea dispărea.
Potrivit Universităţii Penn State (SUA), din cauza dispariţiei arealelor sălbatice şi industrializării, limbile populaţiilor indigene dispar foarte repede. Ei au estimat că până la sfârşitul secolului între 50% şi 90% din limbile lumii ar putea dispărea.
„Ne-am uitat la diferite regiuni şi am analizat conservarea biodiversităţii şi am măsurt diversitatea lingvistică, pentru a înţelege dimensiunea umană", a declarat pentru „The Daily Mail" profesorul Larry Gorenflo de la Penn State.
„Limbile indigene tind să fie înlocuite cu cele asociate cu economia industrială modernă", au mai spus cercetătorii.
Analiza a arătat că 70% din limbile lumii sunt în puncte cheie ale biodiversităţi - cele mai ameninţate locuri din lume - sau în zone sălbatice. Deoarece speciile şi populaţiile indigene dispar de 1.000 de ori mai rapid ca oricând, experţii prezic un viitor sumbru.
Astfel, după ce au analiat 35 de puncte cheie ale biodiversităţii, experţii au descoperit 3.202 limbi - mai mult de jumătate din totalul lingvistic al planetei. În caz că populaţiile locale vor dispărea, diversitatea culturală a planetei s-ar putea diminua pe vecie.