În cel mai mare institut de cercetare din ţară se depistează alimentele falsificate, dar şi compuşii cancerigeni ce trec din ambalaj.
Pe lângă verificarea compoziției și autenticității, cercetătorii pot calcula și valoarea energetică a alimentelor, obligatorie pe etichetă
Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Brânză de capră din lapte de vacă sau brânză de Sibiu făcută lângă Bucureşti, smântână cu gelatină, parizer "umflat" cu şorici sau ouă cu dioxină cancerigenă. Sunt produse pe care le puneţi în coşul de cumpărături, fără să ştiţi că ar putea fi dăunătoare sau că pur şi simplu vă păcălesc.
De acum înainte, producătorii trebuie să fie atenţi la ce ingrediente pun în mâncare, pentru că toate reţetele pot fi verificate de autorităţi la Institutul de Bioresurse Alimentare din Bucureşti, singurul centru de cercetare în domeniul alimentaţiei din ţară, cu dotări de ultimă generaţie.
Aici se adresează atât producătorii care vor să-şi verifice marfa, dar şi consumatorii, independent sau prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului.
Produsele româneşti, mai sigure
Piaţa este invadată de falsuri, a recunoscut chiar ministrul Agriculturii, iar singura cale de a scăpa de ele este înăsprirea legislaţiei şi controalele frecvente.
La Institutul de Bioresurse Alimentare se pot face teste de mare fineţe pentru depistarea produselor care nu respectă eticheta, însă sunt foarte costisitoare - preţul analizelor începe de la 10 lei şi ajunge şi la 1.500 de euro.
Din păcate, Institutul nu este o autoritate de control şi face aceste teste doar la cerere.
"Se înregistrează nereguli în special la brânzeturi şi produse lactate. S-a întâmplat ca brânza de capră să fie, de fapt, din lapte de vacă, smântâna să conţină gelatină, lucru interzis de lege, iaurtul sau alte produse să conţină mai puţină grăsime decât cea inscripţionată, ce