Creştin ortodocşii îl prăznuiesc la 8 mai pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, cunoscut şi ca Ioan Teologul, fiindcă a scris Sfânta Carte a Evangheliei care îi poartă numele, trei epistole canonice I Ioan, II Ioan şi III Ioan precum şi Apocalipsa.
Din cartea “Vieţile sfinţilor”, din cuvântul de laudă al Patriarhului Ierusalimului, Sofronie, aflăm că tatăl Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan era Zevedeu, iar mama sa era Salomi, (Salomeea) fiica lui Iosif, logodnicul Născătoarei de Dumnezeu, iar fratele său era Iacov, alt Apostol al Domnului. “Deci, Mântuitorul, era unchi lui Ioan (...) . Se cuvine să ştim că, în vremea în care a fost vândut Domnul nostru iudeilor şi a fost răstignit, au fugit toţi. Dar Ioan, ca un iubit, a fost de faţă la vânzarea şi la răstignirea Lui şi a venit la mormânt, cu Petru. Apoi a luat pe Născătoarea de Dumnezeu întru ale sale. De aceea se zice că a avut trei maici pe pământ: întâi pe Salomi, dintru care s-a născut; a doua, tunetul, că s-a numit “fiul tunetului”; şi a treia pe Preasfânta Născătoarea de Dumnezeu, precum a zis Domnul: «Iată Maica ta!» Şi a îngrijit-o Ioan până la adormirea ei”.
Sfântul Ioan a fost exilat în insula Patmos de către împăratul Domiţian între anii 90-95 d. Hr. şi acolo a avut revelaţia Cărţii Apocalipsei. Sub Nerva se întoarce la Efes, de unde conduce, cu mare autoritate duhovnicească, Bisericile din Asia Mică. Evanghelia este scrisă în Efes spre sfârşitul secolului I. Sinaxarul spune că “mergând Apostolul Ioan într-un munte, împreună cu ucenicul său Prohor, a postit trei zile, rugându-se lui Dumnezeu (...) Şi după a treia zi s-a făcut fulger mare şi tunet, că s-a cutremurat muntele şi Prohor a căzut la pământ, iar Ioan ridicându-l şi şezând de-a dreapta lui şi căutând la cer, a început a zice: «La început era Cuvântul, şi Cuvântul era la Dumnezeu»... şi celelalte”.
Mutarea la Domnul a Sf