Producătorii de medicamente generice din România salută declaraţiile noului ministru al sănătății, Vasile Cepoi, care a recunoscut necesitatea imperioasă de a lua măsuri reparatorii în ceea ce privește reglementarea taxei clawback.
"Taxa clawback pe care industria generică o va plăti va crește cu peste 50% față de sumele achitate în ultimul trimestru din 2011", a declarat Dragoş Damian, CEO al Terapia Ranbaxy.
Potrivit lui, companiile farmaceutice plătesc 25% din cifra de afaceri pentru clawback, în trimestrul I 2012, la care se adaugă 20% taxe și impozite către statul român și până la 10% costuri de finanțare pentru susținerea termenelor de plată de până la 360 de zile.
"Considerăm că poziția deschisă și tranșantă a domnului ministru este de natură să ne ofere speranța că executivul va respecta Programul de Guvernare al USL pentru 2012, care are ca prioritate în domeniul sănătății promovarea consumului de medicamente generice pentru populație ca medicamente mai ieftine, dar la fel de eficiente", a mai spus Damian. El crede că această direcție strategică prioritară a noului guvern este în acord cu tendința existentă la nivel mondial, pentru că punerea ei în practică ar permite lărgirea accesului la tratament al pacienților utilizând în modul cel mai eficient posibil resursele financiare existente.
Lovitura de graţie, clawback-ul
Potrivit lui Damian, experienta arată că deși la nivel declarativ, încurajarea medicației generice a părut a fi o prioritate și pentru guvernele precedente, în realitate, autoritățile au contribuit din plin la diminuarea competitivității industriei farmaceutice generice, majoritatea cu facilități de producție în România.
"Printr-un cadru legislativ de-a dreptul ostil, care a ignorat realitățile economice, decidenții din domeniul sănătății au periclitat accesul pacienților tocmai la