Abia reinstalat la conducerea Federației Ruse, Vladimir Putin a semnat deja un decret privind politica externă a Moscovei. Sunt aduse în discuție rezolvarea diferendului transnistrean și obținerea de garanții referitoare la scutul american antirachetă din Europa.
Într-un decret privind „Măsurile care trebuie aplicate pentru politica externă a Federaţiei Ruse", Putin afirmă că Moscova va continua politica de dezvoltare a cooperării cu ţările din Comunitatea Statelor Independente (CSI) în domeniile social, economic, umanitar şi al aplicării legii, transmite Itar-Tass.
Decretul pune accent pe consolidarea Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă şi pe îmbunătăţirea mecanismelor pentru a răspunde provocărilor actuale şi ameninţărilor.
Potrivit documentului, Rusia va continua să caute soluţii pentru rezolvarea diferendului transnistrean pe baza suveranităţii, integrităţii teritoriale şi statutului neutru al Republicii Moldova, prin stabilirea unui statut special pentru Transnistria.
Totodată, Moscova va continua eforturile de rezolvare a conflictului din Nagorno-Karabah prin interacţiunea cu alte state ale Grupului de la Minsk şi cu respectarea principiilor prevăzute de declaraţiile comune ale preşedinţilor Rusiei, SUA şi Franţei, din 2009-2011.
„Rusia va contribui la dezvoltarea Republicii Abhazia şi a Republicii Osetia de Sud ca state democratice, consolidând poziţiile internaţionale, asigurând securitatea şi facilitând refacerea economică şi socială a acestor republici", se arată în decretul semnat de preşedintele rus.
De asemenea, Vladimir Putin a cerut Ministerului Afacerilor Externe şi altor instituţii ale ţării să obţină garanţii care să ateste că viitorul scut american antirachetă din Europa nu va fi îndreptat împotriva potenţialului strategic rus.
NATO şi Rusia au convenit, la summitul de la Lisabo