Astăzi, locuitorii bătrânului continent serbează Ziua Europei. Printre ei şi românii, deşi cifrele care stabilesc nivelul de civilizaţie a unei ţări ne plasează, mai degrabă, în lumea a treia.
Românii sunt europeni doar cu numele. După cinci ani de la aderarea la UE, nu găsim niciun motiv să serbăm Ziua Europei, în condiţiile în care suntem pe ultimul loc în toate domeniile care ţin de calitatea vieţii.
La capitolul „speranţă de viaţă", de exemplu, România stă cel mai prost în comparaţie cu celelalte state membre UE, cu o medie generală de 73,5 ani - 77,4 ani la femei şi 69,8 ani la bărbaţi. Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în acest clasament România împarte ultimul loc cu vecinii bulgari, fiind foarte departe de ţări precum Danemarca, Germania, Spania, Italia sau Finlanda, unde speranţa de viaţă depăşeşte 80 de ani.
Faptul că românii trăiesc mai puţin faţă de alţi europeni a devenit, astfel, o certitudine, iar explicaţiile sunt multiple.
În primul rând, avem cel mai scăzut nivel de trai din UE. Un raport al Fondului Monetar Internaţional arată că românii sunt cei mai săraci cetăţeni europeni, luând locul bulgarilor care, până în 2009, stăteau cel mai rău la acest capitol.
Românii consumă patru săpunuri pe an
Alte cauze care ne scurtează viaţa sunt igiena precară şi un sistem de sănătate sărac şi defectuos. O cercetare a INS dezvăluie faptul că, din totalul de 7,3 milioane de locuinţe din România, aproximativ 2,9 milioane nu sunt dotate cu toalete.
Cu peste 40% din populaţie care locuieşte fără baie în casă (88% în mediul rural şi 12% în mediul urban), ne situăm din nou pe ultimul loc în Europa, în urma veşnicului etalon Bulgaria, unde procentajul ajunge la 26%. Drept comparaţie, la nivelul UE, doar 3,5% din locuitori sunt în situaţia de-a nu dispune de toaletă