Sunătoarea poate vindeca depresiile uşoare şi moderate, având mai puţine efecte secundare decât medicamentele antidepresive
Plantă solară prin excelenţă, sunătoarea (Hypericum perforatum) creşte în zonele temperate de pe toate continentele. Ea este recunoscută pentru efectele sale comparabile cu cele ale medicamentelor antidepresive, însă fără efecte secundare.
Numeroase depresii legate de un eveniment traumatizant (deces, divorţ, pierderea locului de muncă etc.) sunt cauzate de un deficit de serotonină. Prin stimularea producerii acestei substanţe, sunătoarea atenuează această carenţă şi ameliorează simptomele care îi sunt asociate: lipsa de energie, insomnie, angoasă, stare de agitaţie, vulnerabilitate la stres. De asemenea, faimoasa plantă creşte nivelul de dopamină, legat de plăcere şi dorinţă, şi pe cel de noradrenalină, legat de atenţie şi de trezire.
Sunătoarea are şi o acţiune asupra melatoninei, un hormon legat de buna dispoziţie, al cărei nivel scade din cauza neexpunerii la soare. Combinând această acţine cu cea asupra serptoninei, sunătoarea se află pe primul loc în lista celor mai eficiente plante în lupta împotriva acestei probleme sezoniere.
Calmează agitaţia
Chiar dacă nu are un impact hormonal direct, sunătoarea acţionează asupra simptomelor legate de schimbările hormonale. Această plantă este recomandată pentru calmarea anxietăţii sau a tulburărilor depresive ale menopauzei, precum şi a proastatei dispoziţii şi agitaţiei nervoase cauzate de sindromul premenstrual.
Sunătoarea ameliorează patologiile declanşate de stres, precum colonul iritabil. De asemenea, se pare că are rezultate interesante asupra sindromului picioarelor obosite, această tulburare neurologică ce constă în nevoia de a da din picioare.
Protejează nervii
Încă din antichitate, planta este cunoscută pentru calitatea sa d