Ameteala, indeosebi dimineata, atunci cand te ridici brusc din pat, este specifica femeilor. Uneori nu constituie un motiv de ingrijorare, alteori este semnalul unei boli, care poate fi chiar si grava.
Starea de virtej, specifica momentului cand se schimba pozitia corpului de la culcat la pozitia "in picioare", provine, in general, de la o situatie denumita hipotensiune arteriala ortostatica, potrivit Infoniac.
Un studiu elaborat de cercetatorii Universitatii din Carolina de Sud, SUA, a aratat ca hipotensiunea arteriala ortostatica poate fi uneori asociata cu o insuficienta cardiaca, a carei evolutie trebuie evaluata la medic.
Care sunt cauzele ametelii?
In general, hipotensiunea arteriala ortostatica se instaleaza atunci cand scade tensiunea arteriala. La trecerea din pozitia culcat la pozitia ortostatica (in picioare), inima accelereaza pulsul, de obicei cu 10 batai pe minut. Accelerarea pulsului se asociaza cu o ingustare a vaselor care duc sangele la creier.
In mod obisnuit o persoana tanara si sanatoasa nu sesizeaza modificarea starii de sanatate. Persoanele in varsata insa, precum si altele suferind de hipotensiune arteriala ortostatica, pot simti o ameteala mai pronuntata sau mai putin pronuntata, care se amelioreaza, reluand usor pozitia culcat.
Fenomenul nu se va repeta daca, ulterior, ridicarea se face lent si chiar in etape: intai sezand, apoi in picioare. Daca totusi fenomenul se repeta, inseama ca suferi de o afectiue care trebuie evaluata de medic.
Pericole ascunse
Pericolele sunt legate de cauzele care produc aceasta stare. Cel mai frecvent, ea provine de la o deshidratare. Acesta este unul din motivele pentru care medicii ne recomanda sa consumam 2 litri de apa plata pe zi.
Dar starea se poate instala si ca urmare tratamentului cu unele medicament