Alegerile din 6 mai au conturat nu doar un referendum antiausteritate, ci şi un vot negativ acordat partidelor de centru care au condus Grecia în ultimii 40 de ani.
„Am cerut un mandat puternic; poporul a decis altfel“, au fost primele cuvinte ale lui Antonis Samaras, liderul de centru-dreapta al partidului Noua Democraţie, cel care va avea prima şansă în încercarea de a forma un guvern care să continue angajamentele internaţionale ale Greciei. Însă el se găseşte în faţa unei misiuni aproape imposibile. Scena politică internă este masiv polarizată, iar legitimitatea şi popularitatea partidelor care, până duminică, îşi asumaseră guvernarea, se află în cădere liberă. Pe primul loc se află partidul Noua Democraţie, care a obţinut 20%, dar înregistrând o scădere de 13% faţă de 2009. Este cea mai slabă performanţă electorală de la înfiinţarea sa, din 1974. Pe locul al doilea, cu 16%, se află o formaţiune cu o agendă anti-bailout, Syriza, reunind elemente de extremă stângă, socialişti şi ecologişti radicali. Pe locul al treilea se află socialiştii de centru cu 14%, care înregistrează o prăbuşire dramatică de la 44%, în 2009.
Votul de duminică este perceput ca un referendum antiausteritate şi ca o respingere a măsurilor impuse de FMI şi UE. Mai mult, este înfrângerea statu-quo-ului reprezentat de partidele tradiţionale (Noua Democraţie şi Pasok) care, din noiembrie 2011, se aflau într-o coaliţie condusă de tehnocratul Lucas Papademos.
În acelaşi timp, este un triumf electoral al actorilor cu agendă antisistem. Exemplul cel mai bun îl oferă ascensiunea mişcării naziste Zorii de Aur, care intră în parlament şi care arată cât de profundă este respingerea partidelor mainstream. Dacă, în 2009, înregistrase 0,3% din opţiunile de vot, de duminică are 20 de parlamentari. Susţinătorii lor au sărbătorit victoria folosind o coregrafie ap