În România, oamenii pot ieşi la pensie chiar dacă nu au muncit nici măcar o zi. Aşa începe unul din reportajele marca Pro TV realizat sub numele de “România te iubesc”. De această dată însă lupele reporterilor dar mai ales ale anchetatorilor s-au aplecat asupra judeţului Alba unde, în perioada 2008-2011 s-a costituit un dintre cele mai ample grupări infracţionale, mafia pensiilor ilegale.
Sute de persoane fără o zi de vechime în muncă au intrat în posesia unor acte false cu ajutorul cărora au putut face dovada că sunt şcoliţi în Capitală şi că beneficiază de pensii dar ceea ce este mai grav este că toate acestea infracţiuni erau comise cu aprobarea unor persoane publice cu putere de decizie. Între persoanele acuzate în dosar apare şi viceprimarul comunei Horea, una din localităţile din Alba de unde erau recolaţi beneficiarii de pensii. Viceprimarul Ioan Trif povesteşte cu gura lui cum în faţa primăriei şi-a aranjat o diplomă de bacalaureat care să ateste că absolvit un liceu din Capitală. Implicat în această poveste penală este şi deputatul Corneliu Olar care deşi neagă că ar fi avut cunoştinţă despre aceste fapte, recunoaşte că a fost luat la întrebări de anchetatori.
Discuţiile despre cărţi de muncă şi diplome false s-au purtat ani de-a rândul şi in faţa “Biroului Oval” al “Casei Albe” cum este amenajată şi numită oficial primăria, în varianta modernizată de Corneliu Olar.
Vedeţi mai jos povestea penală a pensiilor ilegale de la Casa Judeţeană de Pensii Alba așa cum au vazut-o reporterii emisiunii “România te iubesc”:
167 de invinuiţi şi un prejudiciu de 2 milioane şi jumătate de lei. Peste 600.000 de euro s-au scurs din Fondul de Pensii, prin intermediul unor indivizi cu relaţii si “intrare” la funcţionari corupţi.
În România oamenii pot ieşi la pensie, chiar dacă n-au fost angajaţi nici măcar o zi.
Dintr-un buget prea săr