Premierul desemnat, Victor Ponta, s-a prezentat în faţa Parlamentului pentru a cere vot de încredere asupra echipei sale şi a programului de guvernare. Graţie înţelegerilor parafate cu minorităţile naţionale şi cu UNPR, liderii USL nu au avut mari emoţii şi scorul obţinut a fost mai mult decât confortabil. După cum au declarat în comisii miniştrii desemnaţi, în următoarele şase luni se va încerca modificarea multora din măsurile implementate de Guvernul Boc cu titlu de reformă.
Salariile bugetarilor vor creşte, de la 1 iunie, cu 8%. Diferenţa necesară pentru ca angajaţii din sistemul public să ajungă la lefurile din 2010, adică dinaintea tăierii cu 25%, ar putea fi acordată în octombrie sau noiembrie. Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta după întrevederea cu delegaţia FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.
Dacă a doua tranşă s-ar acorda de abia în octombrie sau noiembrie, adică exact înaintea alegerilor parlamentare, Guvernul Ponta ar încălca însă legea care interzice majorarea salariilor cu mai puţin de şase luni înainte de alegeri (fapt reproşat, după cum ne amintim, şi Guvernului Ungureanu). Pentru a nu încălca legea, Guvernul Ponta ar trebui să dea o derogare, dar asta ar însemna încălcarea propriului program de guvernare. Nu de alta, dar chiar în preambulul programului este trecută ca prioritate esenţială: „Respectarea legilor, fără excepţii, fără derogări sau scuze".
Ieri, în plenul Parlamentului, premierul a anunţat că a cerut specialiştilor din Ministerul de Finanţe să pregătească pentru şedinţa de guvern de astăzi (sic!) o soluţie prin care să poată fi recuperaţi banii pe care guvernele anterioare i-au acordat primăriilor PDL.
De asemenea, tot înainte de a fi învestit de Parlament drept premier, Ponta a anunţat că în şedinţa de guvern de astăzi va fi discutat actul normativ privind restituirea contribuţiilor la să