Informatizarea sistemului sanitar și elaborarea mult așteptatei legi a Sănătății sunt proiecte pe care le lasă în urmă șeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și care trebuie duse mai departe dacă vrem un sistem de sănătate cu adevărat performant.
Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță, a fost primul secretar de stat care și-a predat mandatul înainte de instituirea noului Guvern. La plecare a ținut să spună că fraudele din Sănătate vor dispărea numai în momentul în care cardul național de sănătate va deveni funcțional.
După doi ani și patru luni de mandat în fruntea CNAS, Lucian Duță lasă în urmă proiecte importante care ar trebui puse în aplicare: rețeta electronică, dosarul electronic și cardul de sănătate, menite să pună capăt risipeidin sistemul sanitar. Recunoaște însă că opoziția „băieților deștepți” la reformare va fi mare.
EVZ: Motivul demisiei este unul strict politic?
Lucian Duță: Decizia demisiei mele este strict politică și vine în urma declarației premierului Victor Ponta cum că va demite toți secretarii de stat. Ceea ce este îndreptățit să facă.
Ce ați reușit să faceți de când sunteți la cârma Casei de asigurări?
Chiar dacă ar părea că sunt lipsit de modestie, eu, în doi ani și jumătate, am făcut lucruri despre care alții, în 20 de ani, nici nu au avut curajul să vorbească. Principala problemă la preluarea șefiei CNAS a fost redobândirea stabilității financiare, pentru că sistemul asigurărilor de sănătate era la un pas de colapas din cauza arieratelor (datoriilor) acumulateîn urma eliminării plafoanelor la consumul de medicamente.
În primul rând, am stabilit un preț de referință la medicamentele compensate (tot ce sare de acel preț este plătit de pacient), care a încurajat consumul de generice (copii mai ieftine ale medicamentelor originale). De altfel, o măsură pe care și Guvernul