73% din bucureştenii care iau masa în oraş în mod regulat preferă să se răsfeţe când merg la restaurant, arată un studiu efectuat de Unilever Food Solutions.
Pentru că percep ieşirile la masă ca fiind ocazii speciale, oamenii comandă feluri de mâncare nesănătoase. Un studiu recent efectuat de Unilever Food Solutions arată că 70% din cei chestionaţi cred că obezitatea este într-adevăr o problemă în ţara noastră, însă asta nu-i descurajează să mănânce nesănătos.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estima că, în 2008, 1,5 miliarde de adulţi erau supraponderali. Dintre aceştia, 500 de milioane erau obezi. Până în 2015, numărul supraponderalior va creşte la 2,3 miliarde, iar cel al obezilor - la 700 de milioane. Conform aceleiaşi surse, în 2008, 51% din adulţii români erau supraponderali, iar 19,1% - obezi. Printre cauzele principale ale acestei epidemii se numără sedentarismul şi alimentaţia necorespunzătoare.
Mâncarea sănătoasă, considerată scumpă
Mâncarea sănătoasă este considerată scumpă, nesăţioasă şi mai puţin gustoasă de către persoanele care iau frecvent masa în oraş, atât la nivel local, cât şi la nivel global. 57% din respondenţii de la nivel global cred că mâncarea sănătoasă este mai scumpă (cei mai mulţi din aceştia fiind în Polonia - 69%, şi cei mai puţini în Marea Britanie - 46%). Comparativ, 78% din bucureşteni spun că mâncarea sănătoasă are un preţ mare.
Global, mai mult de patru din zece respondenţi consideră că mâncarea sănătoasă nu este suficient de săţioasă. În Bucureşti, mai mult de jumătate dintre persoanele chestionate au fost de acord cu această afirmaţie. Felurile de mâncare sănătoase sunt percepute ca mai puţin atrăgătoare de o treime din cei chestionaţi la nivel global. Mai mult, 63% din persoanele intervievate la nivel local spun că opţiunile sănătoase puse la dispoziţia lor de către restaurante nu par gustoase.