Senatorii au adoptat, ieri, legea iniţiată de USL care prevede câştigarea mandatelor de parlamentari de către candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care participă la alegeri. Legea avantajează USL, dar scade şansele PDL şi ale Partidului Poporului.
Proiectul a fost adoptat cu 77 de voturi „pentru", 17 „abţineri" şi nouă voturi „împotrivă". PDL anunţase că se abţine la vot, iar UDMR a fost împotrivă. Proiectul urmează să fie trimis Camerei Deputaţilor care este for decizional.
Propunerea legislativă îi are ca iniţiatori pe copreşedinţii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta. Textul legislativ prevede că, la nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidaţilor care aparţin unui competitor electoral ce a întrunit pragul electoral şi care au obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat.
În paralel cu proiectul USL, comisia pentru codul electoral, condusă de Sulfina Barbu (PDL), a avansat o propunere potrivit căreia jumătate din parlamentari sunt aleşi în colegii, iar jumătate sunt aleşi pe o listă la nivel naţional.
Calculele USL
O astfel de lege ar fi permis PDL, partid cotat cu 17% în sondajele de opinie, să obţină un număr de mandate direct proporţional cu numărul de voturi. În schimb, pe baza noului proiect de lege, din care dispare redistribuirea mandatelor, USL, care are în jur de 50% în sondajele de opinie, speră să obţină mai mult de jumătate de mandate. Experienţa ţărilor care au sistem uninominal pur, cum ar fi Anglia sau Franţa, arată că prima forţă politică este avantajată de acest sistem. Astfel, la alegerile parlamentare din Marea Britanie din 2010, Partidul Conservator a obţinut 36% din voturi, dar a câştigat 47% din mandatele parlamentare.
În schimb, noul sistem este total dezavantajos pentru partidele care au