USL are deja probleme de imagine şi de selecţie a cadrelor, ca să folosim un termen în consonanţă cu parfumul greu adus de cabinetul Ponta.
Primul ministru încă desemnat, Victor Ponta, a retras duminică seara nominalizarea pentru funcția de ministru al Educației. Perspectiva prezenței la Ministerul Învățământului a Corinei Dumitrescu, rectorul unei universități particulare aflate în litigiu cu instituția pe care ar fi trebuit să o gestioneze, a stârnit un bombardament mediatic, din partea presei și a societății civile. Mobilizarea cvasi-generală - inclusiv a mediilor academice de înalt nivel - a fost, se pare, eficace.
Cu toate acestea, noua nominalizare - senatorul PSD de Bihor Ioan Mang - nu e de natură să lumineze foarte mult perspectivele învățământului românesc.
Despre afacerile cu statul ale senatorului Mang se vorbește deja, la 12 ore de la anunțul privind desemnarea sa. Nici reputația sa ca profesor în cadrul Universității Oradea nu este, se pare, mai presus de orice reproş, iar prezența familiei în structurile aceleiași universități sugerează că Legea educației naționale, gândite să descurajeze nepotismul, ar putea să nu fie pe placul ministrului desemnat.
Profilul personal al lui Ioan Mang se completează cu o diplomă emisă de American Biographical Institute, care obișnuiește să condiționeze eliberarea acestor acte nu de competențe în domeniul științific al titularului, ci de contribuția în numerar. Cu alte cuvinte, nu mai avem un ministru cu o pretinsă diplomă de la Stanford, ci unul cu o diplomă reală procurată, pare-se, contra cost.
La aceste detalii încurajatoare se adaugă și agenda programului de guvernare al Cabinetului Ponta în chestiunea educației. Pe lângă generalități inadmisibile sau declarații de intenție pe programe aflate deja în derulare - cum este cazul bursel