Senatul a adoptat marti, cu 77 de voturi “pentru”, legea USL de introducere a votului uninominal intr-un singur tur. Senatul nu este for decizional, proiectul urmand sa ajunga la Camera Deputatilor. Sursa imagine: infopolitic.ro.jpg
In favoarea legii privind introducerea votului uninominal intr-un singur tur au votat senatorii PSD, PNL si cei ai UNPR. Senatorii PDL s-au abtinut, iar cei ai UDMR au votat “impotriva”.
Legea are toate sansele sa treaca si la Camera Deputatilor, ea bucurandu-se atat de sustinerea partidelor care formeaza USL, cat si a deputatilor UNPR si ai minoritatilor nationale. Pentru a se aplica la alegerile din aceasta toamna, noua lege electorala trebuie adoptata pana la data de 1 iulie.
Actul normativ, care ii care drept initiatori pe liderii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, prevedea initial, pe langa unuinominalul intr-un singur tur, reducerea numarului de parlamentari si interzicerea traseismului politic, insa aceste ultime reglementari au fost eliminate. In textul proiectului se arata ca, la nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidatilor care apartin unui competitor electoral ce a intrunit pragul electoral si care au obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate in colegiul uninominal in care au candidat. Legea prevede si ce este de facut in situatia de blocaj, initiatorii propunand ca intr-un astfel de caz sa fie organizat, la doua saptamani de la primul tur de scrutin, un nou tur de scrutin, la care sa participe numai candidatii aflati in situatie de egalitate. In urma desfasurarii celui de-al doilea tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar e voturi valabil exprimate.
Inaintea votului din Senat, premierul Victor Ponta a explicat ca noua lege permite ca, la alegerile parlamentare, sa castige mandate de deputati sau senatori candidatii care intrun