Majoritatea aplicaţiilor de internet accesează datele private ale utilizatorilor. Există însă şi modalităţi prin care putem rămâne anonimi.
Libertatea pe internet este ameninţată permanent de diferite legi şi de către marile firme din domeniul IT, care vor să pună mâna pe informaţiile private ale utilizatorilor. Deseori, acestea sunt folosite pentru optimizarea maşinăriei publicitare din spatele fiecărei platforme online. Există două soluţii pentru a ne apăra: acceptăm faptul că informaţiile sunt publice sau folosim programe sau site-uri pentru protecţie, scrie ediţia online a revistei „Time".
1. PrivacyScore este o asemenea platformă. Site-ul nu interzice aplicaţiilor sau programelor să preia informaţiile personale, ci oferă analize asupra protecţiei datelor. Fiecare reţea de socializare are un scor bazat pe respectarea intimităţii utilizatorilor şi a modului cum aceasta foloseşte datele colectate. De exemplu, poţi afla dacă o aplicaţie oferă informaţiile primite altor companii şi ce se întâmplă cu acestea.
2. Disconnect este o suită de extensii pentru browserul de internet, care împiedică terţii să urmărească utilizatorul în mediul virtual şi să colecteze date despre activitatea acestuia. Disconnect poate funcţiona pe Google Chrome, Mozilla Firefox sau Safari de la Apple şi oferă posibilitatea de a vedea cu exactitate site-urile care sunt „pe urma" utilizatorului.
3. Cocoon este o extensie de browser care redirecţionează utilizatorul către un server de tip proxy (intermediar între conexiunea noastră de internet şi site-ul accesat, n.r.). Mesajele spam şi viruşii nu-l vor mai urmări astfel pe utilizator. Există şi o variantă pentru iPhone şi iPad, disponibilă la preţul de 3 euro.
4. LBE Privacy Guard este o aplicaţie pentru telefoanele cu Android. Deşi programele pentru acest sistem de operare îşi listează „indulgenţele" pe care le