Cum va arăta Rusia cu Vladimir Putin, care, după o pauză de patru ani, revine la Kremlin pentru şase sau poate pentru 12 ani? Nimeni nu ştie să spună. Şi, în primul rând, nici el. Putin se teme cel mai mult de un nou val, puternic, al crizei mondiale, scrie GAZETA WYBORCZA, preluată de Rador.
Dacă preţul petrolului rusesc va scădea din nou, nu vor ajunge banii pentru promisiunile preelectorale, va apărea riscul unor tulburări sociale generale, lozincile opoziţiei vor deveni mai populare şi va trebui să discute cu adversarii politici.
Din anul 1999, când a ajuns în vârful puterii, a fost pe rând - liberal cu o anumită înclinaţie spre autoritarism, necesar Rusiei, cum a spus lumii, l-a convins pe George Bush de puritatea sufletului său şi a strâns şurubul pentru ruşi, lichidând procedurile democratice.
A arătat în toţi aceşti ani că apropiat de sufletul său este conservatorismul, care în Rusia înseamnă practic să nu schimbi nimic. S-a trădat singur în articolul său din magazinul "Russki Pionier", spunând că nu-i place să-şi concedieze subalternii. Şi într-adevăr s-a despărţit foarte greu chiar şi de cei care s-au făcut vinovaţi de tragedia submarinului "Kursk" şi de masacrul copiilor la şcoala din Beslan şi, dacă în cele din urmă a făcut acest lucru, le-a dat celor demişi funcţii călduţe.
Acesta este secretul incontestabilei sale popularităţi printre cei, pe care s-a sprijinit întotdeuna şi se sprijină fiecare putere în Rusia - funcţionari de stat civili şi în uniformă. Lângă el se simt în siguranţă. Aceştia au dorit foarte mult ca Putin să revină. Nu l-au vrut pe Medvedev, care a demonstrat că nu se teme să concedieze şi să-şi pedepsească oamenii.
Nu se poate spune totuşi că, ascultând îndemnul inimii, Putin conservă ordinea în ţara sa, că face ca Rusia să fie ameninţată, cum se spune, de "stagnare". Însuşi Putin şi de asemenea "Putin