Senatorii au adoptat, astăzi, legea USL care prevede câştigarea mandatelor de deputaţi şi senatori de către acei candidaţi care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar. Legea avantajează USL, dar scade şansele PDL şi ale Partidului Poporului.
Proiectul care modifică legea electorală astfel încât, la alegerile parlamentare, să câştige mandate de deputaţi sau senatori candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar, a fost adoptat cu 77 de voturi "pentru", 17 "abţineri" şi nouă voturi "împotrivă". PDL anunţase că se abţine la vot, iar UDMR a fost împotrivă.
Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi a Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali îi are ca iniţiatori pe copreşedinţii USL, Crin Antonescu ( PNL) şi Victor Ponta (PSD).
Textul legislativ prevede că, la nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidaţilor care aparţin unui competitor electoral ce a întrunit pragul electoral şi care au obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat.
Calculele USL
Liderii USL au dorit acest proiect de lege, după ce au calculat că ar fi avantajaţi de o astfel de reglementare. În prezent, în România este în vigoare un proiect de lege mixt care prevede alegeri uninominale plus redistribuire.
Sistemul actual a fost criticat pentru că procesul de redistribuire a mandatelor permite intrarea în Parlament a unor candidaţi care au ieşit pe locul doi sau trei în colegiile lor.
În paralel cu proiectul USL, comisia pentru codul elector