Cristina Trăilă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) este pregătită să demisioneze imediat ce noul Cabinet va desemna o persoană care să preia instituţia, fiind conştientă că numirea ei a fost o opţiune politică a PDL. Înainte de plecare, Trăilă a făcut o conferinţă de presă pentru a face public bilanţul activităţii instituţiei pe anul trecut. "Valoarea totală a amenzilor aplicate de ANRMAP în 2011 se ridică la peste şase milioane de lei, instituţia verificând 783 de proceduri de atribuire", a declarat Cristina Trăilă.
Trăilă a mai spus că modificarea legislativă realizată anul trecut a fost esenţială deoarece ANRMAP s-a transformat dintr-o instituţie de control post-licitaţii într-una fără de care procedura de achiziţie nu poate fi iniţiată. Conform datelor privind activitatea instituţiei prezentate de Trăilă, cele mai mari amenzi aplicate în 2011 au fost de 200.000 de lei şi au fost luate de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi din cadrul CNADNR, Spitalul de Pneumoftiziologie din Roşiorii de Vede şi Compania Naţionala Poşta Română.
Acestea sunt sancţiuni date de instituţie înainte de modificarea legislaţiei şi transformarea ANRMAP într-una care dă aviz obligatoriu anterior publicării documentaţiei în SEAP. După această modificare, făcută în luna septembrie, inspectorii ANRMAP au verificat 11.251 de anunţuri şi documentaţii de atribuire de contracte, din care 1.628 reprezentau contracte cu finanţare europeană, iar restul cu finanţare din fonduri naţionale. În urma acestor verificări au fost găsite nereguli în documentele propuse la 213 proceduri de achiziţie.
CC: Numărul licitaţiilor trucate este în creştere
"Apar din ce în ce mai multe cazuri de licitaţii trucate, astfel că încet, încet riscăm să nu mai facem faţă tuturor acestor investigaţii, fiind limitaţi ca număr de