Deşi în campania electorală socialistul francez şi cancelarul german Angela Merkel au schimbat, de la distanţă, replici tăioase, resetarea şi repornirea rapidă a motorului franco-german este vitală pentru viitorul zonei euro.
François Hollande nu are mult timp la dispoziţie pentru a trece de la retorica din campania electorală la acţiunea politică: pe 15 mai, când socialistul va deveni oficial preşedintele ţării, ar putea avea loc totodată prima sa întâlnire cu Angela Merkel; câteva zile mai târziu urmează summitul G8 de la Camp David, iar peste alte câteva zile liderii statelor membre NATO se vor întâlni la Chicago - unde Hollande intenţiona, conform declaraţiilor sale făcute înaintea alegerilor, să anunţe retragerea trupelor franceze din Afganistan înainte de sfârşitul acestui an. Nu va urma însă un repaus, deoarece în iunie vor avea loc în Franţa alegerile parlamentare, la care socialiştii speră să detroneze definitiv dreapta lui Sarkozy.
Merkel refuză modificarea Pactului Fiscal
Din această încărcată agendă, relansarea relaţiilor franco-germane va avea probabil maximă prioritate - atât pentru Hollande, cât şi pentru Angela Merkel. Deşi cancelarul german l-a sprijinit în campania electorală pe Nicolas Sarkozy, principalul (pe alocuri dificilul) său aliat în Uniunea Europeană, Merkel s-a grăbit totuşi să-l felicite pe Hollande, declarând că va coopera „bine şi intens" cu noul preşedinte şi promiţând că îl va primi „cu braţele deschise" la Berlin, după cum relatează publicaţia germană Der Spiegel - care subliniază totodată că felicitările lui Merkel nu au sunat din cale afară de călduros. În privinţa promisiunii electorale făcute de Hollande, care a afirmat că va cere renegocierea Tratatului Fiscal European, Merkel a dat deja de înţeles că este puţin probabil ca acest lucru să se întâmple, declarând într-o întrunire a partidului său că nu es