Iniţiativa legislativă a USL privind sistemul uninominal majoritar într-un tur a fost aprobată, astăzi, de plenul Senatului. În favoarea propunerii de lege s-au exprimat 77 de senatori, în timp ce nouă au votat împotrivă, iar 17 democrat-liberali s-au abţinut de la vot. Liderii USL au făcut o concesie esenţială pentru a avea garanţia că vor avea o nouă lege electorală înainte de alegerile parlamentare şi că o pot folosi ca instrument electoral. Pasajul privind reducerea numărului de parlamentari la 300 de reprezentanţi a fost eliminat. Forul decizional pentru această lege este Camera Deputaților, dar pe fondul ultimelor migrații politice, liderii USL nu prea au emoții că proiectul lor de sistem de vot nu va fi adoptat și de către deputați.
Update 11:25: Premierul Victor Ponta a făcut un apel, de la tribuna Senatului, către parlamentari, să voteze acest act normativ care priveşte introducerea votului uninominal pur, pentru a nu permite mişcărilor populiste să intre în forul legislativ al ţării.
“Propunerea mea şi a domnului Crin Antonescu prevede o singură modificare fundamentată - cel care câştigă colegiul, care se află pe primul loc în colegiul său electoral să meargă direct în Parlament conform voinţei celor care votează în respectivul colegiu. Am făcut această propunere în considerarea criticilor aduse în perioada scursă de la ultimele alegeri din 2008 vizavi de modul în care au fost aleşi deputaţii şi senatorii şi, în mod sigur, vizavi de ceea ce considerăm a fi o limpezire a scenei politice şi o întărire a legăturii directe între cei care câştigă colegiul şi cei care iau votat", a argumentat preşedintele PSD.
Update 10:55: Prezent la dezbateri, liderul PNL Crin Antonescu a cerut colegilor prezenţi votul pentru legea propusă de USL, deşi, în opinia sa, votul pe liste este cea mai curată formulă de alegere a parlamentarilor.Co-iniţiator al legii pri