Atunci când la creier nu ajunge suficient sânge, oxigenarea se face deficitar şi astfel apare vertijul sau ameţeala. Dacă piederea echilibrului se produce la ridicarea bruscă de pe scaun, vertijul poate fi o consecinţă a aşa-numitei hipotensiuni ortostatice (în picioare).
„În mod normal, trecerea din poziţia orizontală sau din şezut în poziţia ortostatică (în picioare) declanşează o serie de reacţii reflexe care ţin sub control presiunea arterială. La unele persoane, acest mecanism nu se realizează bine", explică medicul de familie Magda Gheorghiu de la Policlinica Lil Med din Bucureşti.
Însă vertijul poate ascunde afecţiuni care, în lipsa unui tratament, pot pune viaţa în pericol. Potrivit Magdei Gheorghiu, persoanele care acuză frecvent senzaţia de vertij suferă fie de hipertensiune, fie de hipotensiune.
Ascund boli de inimă şi anemii grave
În multe cazuri, vertijul poate fi singurul semn al unei tulburări de ritm cardiac (aritmie) ori al stenozei carotide (îngustarea arterei care participă la vascularizarea creierului). De asemenea, valvulopatiile (alterarea valvelor din interiorul inimii) se pot manifesta tot numai prin stări de ameţeală şi prin senzaţia de pierdere a echilibrului.
Dacă stările de ameţeală persistă mai mult de trei zile, nu amânaţi vizita la medic, fiindcă poate creşte riscul de deces.
În cazul persoanelor diagnosticate cu spondiloză cervicală, stările de ameţeală se pot manifesta chiar şi zilnic, ciocurile de pe coloană apăsând pe arterele cerebrale. Astfel este împiedicat fluxul normal al sângelui către creier. De asemenea, un tip de anemie se poate manifesta prin vertij combinat cu înceţoşarea completă a privirii (negru în faţa ochilor).
" Trecerea din poziţia orizontală sau din şezut în poziţia în picioare declanşează o serie de reacţii reflexe care controlează tensi