Mesaj de forţă al USL la doar o zi după preluarea oficială a puterii. Cu o majoritate confortabilă în Senat, PSD şi PNL au trecut modificarea legii electorale în sensul introducerii uninominalului într-un singur tur pentru alegerea parlamentarilor. Modificarea actualului sistem a fost votată de 77 de senatori, 9 fiind împotrivă, iar 17 abţinându-se.
Potrivit legii adoptate de Senat, chiar dacă este vorba de un sistem de tipul "câştigătorul ia totul", pragul electoral se menţine. Astfel mandatele se atribuie candidaţilor care aparţin unui competitor electoral care a întrunit pragul electoral - 5% pentru partide şi minim 8% maxim 10% pentru alianţe - şi care au obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în colegiul în care au candidat.
"E o discuţie aici cu pragul electoral şi urmează să se clarifice între partide. Din punctul meu de vedere ar trebui eliminat", a declarat, pentru gândul, senatorul Toni Greblă, preşedintele Comisiei Juridice care a avizat, în unanimitate, raportul pentru modificarea legislativă.
O altă problemă a noii legi o reprezintă faptul că nu prevede modul de atribuire a mandatelor pentru candidaţii independenţi. Prevederile în acest sens au fost eliminate, rezutând astfel că mandatele pot fi atribuite doar reprezentanţilor partidelor.
Ultimul cuvând în privinţa acestei legi îl vor avea deputaţii.
Ponta: Vrem să trecem cât mai repede această lege
Iniţiatorii legii, premierul Victor Ponta şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, au fost prezenţi la dezbateri, cerând senatorilor să voteze acest sistem de vot. Victor Ponta a reclamat faptul că hiba principală a actualei legi este faptul că pot ajunge în parlament candidaţi clasaţi pe locurile doi, trei sau patru. Chiar Crin Antonescu a intrat în Parlament de pe locul 2, câştigând mandatul de redistribuire, deşi pe locul 1, în colegiul în care a candid