Euskadi, o comunitate autonomă în nordul Spaniei, cu 7.000 de kilometri pătraţi, cam cât un judeţ mare de la noi, şi cu 2,5 milioane de locuitori. Zona bască se întinde şi în sudul Franţei, în regiunea Pyrenees Atlantiques, unde principalul oraş este Biarritz.
Capitala e la Vitoria, acolo de unde vine echipa Alaves, şi ea finalistă a Cupei UEFA la începutul deceniului trecut. În limba euskadi, Vitoria este Gasteiz. Bilbao, aflat în Bizkaia, e şi cel mai mare oraş din zonă, cu aproape 400.000 de locuitori, iar în grai local i se spune Bilbo. San Sebastian în bască e Donostia, iar regiunea sa se numeşte Gipuzkoa.
Bascii nu sunt spanioli, limba lor n-are nimic latin în ea. Sunt urmaşii triburilor vascone, aşezate în golful care astăzi se numeşte Biscaya în urmă cu aproape 2.000 de ani. Unii istorici le atribuie origini celtice şi îi aseamănă într-un fel cu irlandezii. Oameni aspri, trăind într-o climă dură, umedă, având drept scut Pirineii, bascii şi-au păstrat limba, pe care lingviştii o consideră nu doar izolată genetic ci şi cea mai veche din Europa.
Specialiştii nu-i găsesc nici o relaţie lingvistică faţă de alte limbi latine, ceea ce se vede din numeralele de la unu la zece. 1-bat, 2-bi, 3-kiru, 4-lau, 5-bort, 6-sei, 7-zapzi, 8-zortzi, 9-bederatzi, 10-hamar. Seamănă? În afară de 6, care e sei, ca în italiană, parcă nu.
Basci în familia regală
Deşi pe teritoriul propriu-zis al Ţării Bascilor sunt doar două milioane şi jumătate de oameni, în total în lume trăiesc spre 20 de milioane de basci. Mulţi s-au răspândit în restul Spaniei sau au ajuns în America Latină, mai ales în Chile şi Argentina. De asemenea, în sudul Franţei există o importantă comunitate bască. Cu una dintre fiicele regelui Juan Carlos, Infanta Cristina, e căsătorită fostul mare handbalist Inaki Urdragarin, căpitan al echipei Spaniei la Olimpiana