Google celebrează prin un Doodle 138 de ani de la naşterea arheologului englez, Howard Carter, care a descoperit mormântul regelui egiptean Tutankhamon.
Howard Carter, născut la 9 mai 1874 în Londra, a moştenit de la tatăl său talentul artistic, manifestat prin metodele inovative găsite de tânărul Howard încă din vremea adolescenţei pentru a copia decoraţiunile din mormintele regilor egipteni. Prima sa expediţie în Egipt s-a petrecut în 1891, când Howard Carter avea doar 17 ani, acesta fiind trimis să îl ajute pe Percy Newberry la săpăturile de la mormintele din Beni Hasan.
După ce a întreprins mai multe expediţii arheologice pentru diverse firme, din 1914, egiptologul Carter s-a putut bucura de sprijinul Lordului Carnarvon care i-a susţinut financiar expediţile din Valea Regilor. Acestea au fost însă întrerupte până în 1917 din cauza Primului război Mondial fără a aduce vreun rezultat până în 4 noiembrie 1922, când grupul de săpători condus de Howard Carter a descoperit scările care duceau spre mormântul lui Tutankhamon.
Mormântul lui Tutankhamon a devenit faimos datorită miilor de obiecte şi aurului găsit în interiorul cavoului, golirea acestuia durând nu mai puţin de un deceniu. După golirea mormantului, în 1932, Howard Carter s-a retras din arheologie şi a devenit agent part-time pentru colecţionari şi muzee. Nu la foarte mult timp după, pe 2 martie 1939, la 64 de ani de la naştere, fostul arheolog a murit de cancer, dar cu toate că această cauză pare a fi una naturală, tot există voci care consideră că acesta a fost omorât de „Blestemul regelui Tutankhamon”.
Cu expresia „Blestemul lui Tutankhamon” sau „Blestemul Faraonului” se indică un presupus “farmec” care i-a ajuns înainte de timp și pe neașteptate, pe toți aceia care „au profanat” mormântul și sarcofagele faraonilor: mai precis pe toți cei 26 de membri