Probabilitatea ca Grecia sa iasa din Zona Euro a crescut pana la 75%, potrivit economistilor de la Citi. Ei au numit fenomenul drept "Grexit" (de la Greece exit). Echipa de la Citi considera, totusi, ca sansele unei rupturi de amploare in Zona Euro raman foarte scazute, potrivit CNBC.
Rezultatul alegerilor din Grecia a fost neconcludent, dar au adus castig partidelor radicale de stanga si de dreapta in detrimentul partidelor la putere care i-au infuriat pe alegatori cu manipularea lor in criza datoriei acestei tari, mai scrie sursa citata.
Formarea unui guvern de uniune nationala sau de coalitie are putine sanse, pare tot mai probabil ca grecii vor vota din nou. Atunci tara ar putea incalca acordul cu FMI, UE si BCE prin neadoptarea unor reduceri de cheltuieli promise.
"Fara un guvern functional, pare foarte putin probabil ca Grecia ar fi in masura sa prezinte Troicii planurile de economii bugetare suplimentare in valoare de 7% din PIB pana la sfarsitul lunii iunie", a scris intr-un raport Guillaume Menuet, economist al Citi.
Chiar si cu sprijinul noului presedinte francez Francois Hollande, este putin probabil ca Grecia sa obtina concesii cu privire la termenii din programul actual de salvare a tarii, spune Menuet.
"Troica este pe cale sa intarzie plata urmatoarei transe a programului de salvare. Retineti ca, pentru al doilea trimestru al anului 2012, sunt programate plati de 31,3 miliarde de euro (40,7 miliarde dolari)", a adaugat el. "In cazul in care Grecia nu face progrese, intr-o a doua etapa, este posibil ca Troica sa opreasca programul. In cazul in care se intampla acest lucru, sectorul sau bancar grecesc ar ramane fara finantare".
Ca urmare, Grecia ar fi obligata sa paraseasca Zona Euro, considera Menuet, care a spus ca sansele sa se intample acest lucru sunt acum in crestere rapida. Pro