Corespondeţă din Beijing
Instalarea noului Guvern de la Bucureşti a suscitat, din nou, un interes deosebit pentru presa oficială de la Beijing, evenimentele de luni de la Parlamentul şi Preşedinţia României fiind urmărite pas cu pas. Agenţia Xinhua a reluat tirul de informaţii cu care a obişnuit deja la căderea Cabinetului Ungureanu şi desemnarea lui Victor Ponta ca premier, prezentând informaţii şi imagini din Parlament sau Palatul Cotroceni.
Presa chineză a reţinut o serie de declaraţii ale noului premier român, care se bucură în mod evident de o atenţie specială la Beijing, iar aceasta, conform standardelor locale, este similar cu o investiţie de încredere politică. Una dintre afirmaţiile devenite titlu la agenţia oficială chineză vizează organizarea unor alegeri locale şi generale corecte în 2012, “un obiectiv fundamental al Administraţiei sale”, notează Xinhua. “Noul Guvern de la Bucureşti va respecta toate angajamentele luate de România în faţa instituţiilor internaţionale, fără însă a neglija datoria faţă de români”.
Jurământul de învestire a fost consemnat în cheia declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu, care a cerut noului Guvern să continue reformele începute chiar dacă acesta ar putea fi descurajat având în vedere situaţia economică instabilă din Europa.
Presa chineză a furnizat în ziua validării noului Guvern şi o ştire privitoare la situaţia sectorului energetic românesc, arătând că Ministerul Economiei este decis să vândă în acest an pachetele minoritare de acţiuni deţinute Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, subliniind interesul Consiliului Investitorilor Străini. “România deţine semnificative rezerve de gaze şi petrol, substanţiale zăcăminte de cărbune şi are o capacitate hidroelectrică instalată considerabilă. Cu toate acestea, România importă petrol şi gaz din Rusia şi din alte ţări”, su