Aproximativ 73% dintre bucureştenii care iau masa în oraş în mod regulat preferă "să se răsfeţe" când merg la restaurant, comandând preparate nesănătoase, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de Unilever Food Solutions.
Întrucât percep ieşirile la restaurant ca fiind ocazii speciale, bucureştenii comandă feluri de mâncare nesănătoase.
Acelaşi studiu arată că 70% dintre cei chestionaţi cred că obezitatea este într-adevăr o problemă în România.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estima că, în 2008, 1,5 miliarde de adulţi erau supraponderali. Dintre aceştia, 500 de milioane erau obezi. Până în 2015, numărul supraponderalilor va creşte la 2,3 miliarde, iar cel al obezilor - la 700 de milioane. Conform aceleiaşi surse, în 2008, 51% dintre adulţii români erau supraponderali, iar 19,1% obezi. Printre cauzele principale ale acestei boli se numără sedentarismul şi alimentaţia necorespunzătoare.
Potrivit studiului Unilever, mâncarea sănătoasă este considerată scumpă, nesăţioasă şi mai puţin gustoasă de persoanele care iau frecvent masa în oraş, atât la nivel local, cât şi la nivel global. 57% dintre respondenţii de la nivel global cred că mâncarea sănătoasă este mai scumpă (cei mai mulţi dintre aceştia fiind în Polonia - 69% şi cei mai puţini în Marea Britanie - 46%). Comparativ, 78% dintre bucureşteni spun că mâncarea sănătoasă are un preţ mare.
La nivel global, mai mult de 4 din 10 respondenţi consideră că mâncarea sănătoasă nu este suficient de săţioasă. În Bucureşti, mai mult de jumătate dintre persoanele chestionate au fost de acord cu această afirmaţie.
Felurile de mâncare sănătoase sunt percepute ca fiind mai puţin atrăgătoare de o treime dintre cei chestionaţi la nivel global. 63% dintre persoanele intervievate la nivel local spun că opţiunile sănătoase puse la dispoziţia lor de restaurante nu par gustoase.
"Consumato