Votul de investitura a fost cea mai mica dintre problemele viitorului Cabinet si ale premierului. Cele 284 de voturi primite luni sunt cu 8 mai multe decat sustinerea oficiala a Cabinetului Ponta si nu pot veni decat din partea UDMR si/sau PDL. Cel mai dificil pentru cabinet este sa se apropie macar de nivelul asteptarilor pe care le-au creat promisiunile electorale ale USL.
Starea economiei va fi decisiva pentru scorul din toamna al USL si deocamdata Victor Ponta nu arata ca ar avea solutii pentru a mentine echilibrele indeplinind si cele mai importante promisiuni, satisfacandu-si si clientela flamanda, respectand si conditiile impuse de acordurile internatioanale.
Deja vedem ca FMI nu accepta majorarea salarilor bugetarilor decat cu 8% in luna iunie, iar cea de-a doua transa de reintregire despre care vorbea Florin Georgescu ar putea veni prin octombrie in functie de evolutia economiei. Sigur ca 8% e mai mult decat nimic, dar USL promitea reintregirea completa imediat dupa instalarea la putere. Cum va explica Victor Ponta majorarea pretului la gaze convenita, deocamdata cam in secret, cu acelasi FMI?
Programul anuntat luni de premierul Ponta a fost mai mult o declaratie electorala de bune intentii, lipsita insa de solutii concrete. Sunt prevazute majorari salarile si restituirea CAS incasat in conditii neconstitutionale de la pensionari, dar nu am inteles sursa sumelor necesare. Singura mentionata concret este recuperarea banilor acordati recent de Guvernul Ungureanu primariilor PDL, adica una derizorie in raport cu efortul bugetar.
In problema caselor nationalizate, problema care are termen stabilit de CEDO - 12 iulie, Victor Ponta a fost la fel de vag: vom gasi o solutie echitabila si nediscriminatorie. Care? In chestiunea resurselor naturale, guvernul va intocmi o strategie nationala, adica un mod de a mai tarai o