În cei trei ani care au trecut de la adoptarea programului Prima Casă, oferta de apartamente care se încadrează în plafonul stabilit de stat a crescut considerabil şi odată cu ea s-au înmulţit şi opţiunile de achiziţie în limita bugetului impus de program, conform unei analize realizate de portalul de anunţuri imobiliare.ro
La momentul demarării programului guvernamental, nivelul maxim al aspiraţiilor unui bucureştean era reprezentat de un apartament vechi cu două camere într-unul dintre cartierele muncitoreşti ale Capitalei – Drumul Taberei, Militari, Dristor, Berceni. Iniţial, 43% din oferta de apartamente vechi cu două camere din Bucureşti se încadra în pragul de 60.000 de euro. Astăzi, ponderea deţinută de anunţurile compatibile cu Prima Casă pe acest segment reprezintă 65% din total.
În acest moment, cumpărătorii se pot îndrepta inclusiv spre zone ca Universitate, Romană sau Cişmigiu, unde cu 60.000 de euro pot fi cumpărate garsoniere, apartamente cu două sau chiar trei camere, cu suprafeţe de până în 60 de metri pătraţi, în imobile construite între 1950 şi 1970.
Oferte diversificate în marile oraşe
O adaptare a ofertei de apartamente vechi la criteriile programului guvernamental poate fi observată şi în celelalte mari oraşe ale ţării. Astfel, în urmă cu aproape trei ani, Iaşiul stătea cel mai bine la oferta de apartamente vechi cu două camere, cu o pondere de 94% a unităţilor ce se încadrau în bugetul maxim accesibil prin Prima Casă. Acesta era urmat de Timişoara, cu 81% şi Braşov, cu 78%. Un număr important de apartamente cu două camere de Prima Casă existau şi în Constanţa (74% din total), dar şi în Cluj-Napoca (72%).
Astăzi, în toate aceste oraşe locuinţele ce se încadrează în bugetul de 60.000 de euro deţin o cotă de peste 90% din totalul apartamentelor vechi cu două camere: 91% în Cluj, câte 96% în Iaşi, Consta