Senatorii au adoptat, marti, legea USL care prevede castigarea mandatelor de deputati si senatori de catre acei candidati care intrunesc cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza, in sistem uninominal majoritar.
Proiectul care modifica legea electorala astfel incat, la alegerile parlamentare, sa castige mandate de deputati sau senatori candidatii care intrunesc cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza, in sistem uninominal majoritar, a fost adoptata cu 77 de voturi "pentru", 17 "abtineri" si noua voturi "impotriva".
Propunerea legislativa pentru modificarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si a Legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale 215/2001 si a Legii 393/2004 privind Statutul alesilor locali, ii are ca initiatori pe copresedintii USL, Crin Antonescu (PNL) si Victor Ponta (PSD).
Decizia finala in cazul votului uninominal pur va fi data de Camera Deputatilor, unde proiectul USL va ajunge in urma adoptarii sale in Senat. Camera Deputatilor este forul decizional care va da votul final in aceasta privinta.
Ponta: Sustin votul uninominal ca sa fie eliminate frustrarile
La inceputul dezbaterilor, premierul Victor Ponta a declarat ca sustine aprobarea sistemului de vot uninominal pentru ca cei care ies pe primul loc in alegeri sa poata ajunge in Parlament si sa fie eliminate astfel "frustrarile".
"Cel de pe primul loc in colegiul sau uninominal sa mearga direct in Parlament. Alegatorii vor simti o legatura directa cu cei care candideaza si ies pe primul loc. Guvernul actual sustine aceasta propunere.
Va propun sa fiti de acord cu adoptarea acestei legi, deoarece din punctul de vedere al celor doi initiatori - eu si senatorul