Ca exponent al economiei private, proprietar şi preşedinte al unei companii mari, clădite de la zero, cu mii de angajaţi şi zeci de mii de clienţi, nu am niciun dubiu: creşterea salariilor în administraţie prin creşterea deficitului bugetului e o mare greşeală.
Economia românească se află astăzi în situaţia unui vehicul blocat la jumătatea unui deal, supraîncărcat şi cu putere insuficientă. Cei care îl conduc ar trebui să elibereze din greutate înainte de a putea relua ascensiunea. În schimb, majorarea deficitului echivalează cu o greutate în plus în sarcina contribuabilului. Atâta timp cât povara din spatele cetăţenilor şi companiilor nu este redusă, economia României nu poate reporni. Statul român are datoria importantă de a-şi respecta atât angajaţii, cât şi clienţii plătitori de taxe şi impozite. Iar atunci când adoptă soluţii pentru angajaţi, n-ar trebui să împovăreze cealaltă categorie, aşa cum, în economia privată, niciun şef de companie nu îşi permite să crească salariile pe seama clienţilor.
Timp de o lună şi jumătate am făcut parte, alături de alţi peste 20 de oameni de afaceri români, din Consiliul Consultativ al premierului Mihai Răzvan Ungureanu. Am acceptat să fac parte din acest consiliu pentru că am considerat că există soluţii la cele mai urgente şi mai grave probleme ale economiei. Am crezut că treaba noastră este să venim cu punctul de vedere şi perspectiva din teren, din zona practică, din economia reală.
Am învăţat că e foarte simplu să rezolvi problemele atunci când ai o grămadă de resurse. Dar e mult mai valoros să găseşti soluţii atunci când nu ai resursele necesare. Când ai, dai. Când nu ai, eşti forţat să gândeşti. Aceasta este lecţia pe care economia privată a fost obligată să o deprindă în ultimii ani şi aceasta este expertiza cu care oamenii de afaceri pot veni în relaţia cu autorităţile. Întrucât companiile şi cetăţen