Filmul cu supereroi a îngenuncheat ultimul "Harry Potter". A strâns 640 de milioane de dolari în 12 zile.
E uşor să spui că unele filme cu buget imens (220 de milioane de dolari în cazul de faţă) sunt fabrici de făcut şi mai mulţi bani, din explozii, urmăriri şi bătăi. Însă "Răzbunătorii", regizat de Joss Whedon, reuşeşte să fie, în acelaşi timp, şi inteligent, şi uşor-digerabil, şi un film de acţiune, şi unul cu personaje spirituale şi bine definite, şi cel mai mare succes de casă, şi preferatul criticilor.
E limitat să spui că "Răzbunătorii" este doar pentru o categorie de public. Dar, aşa cum personaje supereroice ca Omul de oţel, Thor, Căpitanul America, Hulk şi Văduva neagră pot lucra împreună şi aduce ingrediente diferite într-o echipă, la fel şi filmul oferă "de toate pentru toţi". Există acţiune, există umor, dar şi dramă. Poate monstrul verde Hulk reprezintă esenţa filmului: e un colos care pulverizează inamicii din calea sa, dar, sub suprafaţa brutală, se ascunde inteligenţa, umorul şi compasiunea unui om de ştiinţă (fizicianul Bruce Banner, interpretat de Mark Ruffalo).
În SUA, filmul a câştigat 200,3 milioane de dolari, cu 30 de milioane mai mult decât deţinătorul recordului de până acum - ultimul "Harry Potter" - şi cu peste 40 de milioane mai mult decât filmul cu Batman, "Cavalerul întunecat". Succesul a fost mult peste prognozele care anunţau încasări până în 170 de milioane de dolari.
E o raritate ca un film să aibă succes pe cele patru fronturi la care visează studiourile: bărbaţi tineri, bărbaţi maturi, femei tinere şi femei mature. La film s-au dus cupluri, familii cu copii, tineri şi bătrâni. Cei care au ieşit de la proiecţie i-au dat notă maximă, potrivit unui sondaj.
200 de milioane de dolari
a încasat "Răzbunătorii" în doar trei zile în SUA. Recordul anterior era de 16