La Cotroceni, Presedintele Traian Basescu s-a purtat mitocaneste. Timp de cateva secunde a refuzat sa dea mana cu unul dintre ministrii noului Cabinet. Cu Andrei Marga, de azi seful diplomatiei romane. Motivul este ca Basescu era furios. De ce? Pentru ca Andrei Marga facuse o paralela intre regimul sau si regimul fascist al lui Mussolini. Cine are dreptate? Raspunsul il avem citind putina istorie. Si observand, fie si superficial, ce se intampla azi la noi.
La Cotroceni, au stat fata in fata un carturar si un semidoct. Profesorul universitar Andrei Marga, un om cu o cultura vasta, as putea sa spun enciclopedica, si Traian Basescu, fost capitan de cursa lunga, un personaj provenit, in egala masura, din universul politiei politice si al vietii portuare. Primul, reprezentant de marca al fostei opozitii, desemnat in functia de ministru al Afacerilor Externe, celalalt, pregatindu-se sa paraseasca, din functia de sef al statului, o nava care se scufunda, pe care, politic, o identificam cu un regim. In curand, de nefasta amintire. Ei bine, Presedintele Romaniei a ezitat sa dea mana cu ministrul de Externe dintr-un motiv personal. Si in urma unei judecati pe cat de subiectiva, pe atat de stramba. Iar singura sa scuza este subcultura. Sa ma explic.
In urma cu mai multa vreme, Andrei Marga a facut la Cluj, in timpul unei dezbateri, o paralela intre Benito Mussolini si Traian Basescu. Intrebat fiind in Parlament, cu ocazia audierii sale, ce crede despre enunturile sale publice relativ recente, Andrei Marga a explicat. Si, cu aceasta ocazie, a intarit ceea ce a spun mai demult. Dar ce a spus? A spus ca Mussolini dispretuia scoala si educatia. Si ca, din aceasta perspectiva, Traian Basescu seamana cu el. Ca primul, ca si al doilea, a pensionat anticipat profesorii. Ca si unul si altul s-au declarat adversari inversunati ai Parlamentului bicameral. Ca si unul si alt