FMI se aşteaptă ca România să înregistreze o creştere economică de aproximativ 1,5%, în ciuda performanţei mai scăzute din cauza vremii în primul trimestru şi a riscului de intrare în recesiune a zonei euro.
„Cursul se menţine relativ scăzut, iar România a accesat pieţele internaţionale şi a putut menţine rezervele valutare şi financiare", a precizat Jeffrey Franks.
El a mai menţionat că după aprobarea în Comitetul executiv al FMI, la mijlocul lunii iunie, instituţia va disponibiliza încă 475 milioane euro din suma totală de 3,5 miliarde euro.
În schimb, calendarul de privatizare a "derapat", unele licitaţii eşuând pentru că nu au fost bine pregătite, iar FMI a decis să se concentreze pe şase companii - Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz şi ofertele publice la Tarom şi CFR Marfă, a declarat Jeffrey Franks.
Prima tranşă de la 1 iulie
Cât priveşte „reîntregirile" salariale pentru bugetari, Jeffrey Franks, a declarat, miercuri, că recuperarea totală a salariilor de la nivelul din iunie 2010 va fi posibilă doar anul viitor. În schimb, printr-un comunicat Guvernul a anunţat că a doua etapă de majorare va fi aplicată cel târziu „până în decembrie", după ce premierul Ponta a anunţat plata chiar în luna decembrie
În textul comunicatului, Executivul arată că şi-a asumat angajamentul ca reîntregirea salariilor bugetarilor să aibă loc în două tranşe, până la finalul acestui an, iar prima dintre tranşe, de 8%, va fi acordată începând cu 1 iunie 2012, în timp ce a doua etapă de majorare va fi "cel mai târziu în decembrie 2012".
Şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, a declarat, miercuri, că recuperarea totală a salariilor de la nivelul din iunie 2010 va fi posibilă doar anul viitor, întrucât Guvernul a decis să plătească banii aferenţi contribuţiilor reţinute la pensii şi nu poate majora salariile cu mai mult de 8%.