Economia Germaniei continuă să se redreseze, dar ţara ar trebui să fie mai activă în ceea ce priveşte ajutorul acordat restului zonei euro în depăşirea crizei, potrivit Fondului Monetar Internaţional, relatează miercuri EUObserver.
"Fiind cea mai mare economie din zona euro, Germania poate avea un rol esenţial în abordarea provocărilor pe care le presupune criza", se arată într-un raport de ţară al organizaţiei financiare internaţionale publicat marţi. Pe măsură ce exporturile cresc din nou, "în Germania există condiţiile pentru o redresare legată de cererea internă", produsă de consum şi investiţii. Potrivit FMI, politica economică a UE ar trebui să permită acordarea de salarii mai mari pentru angajaţii săi. Aceasta corespunde poziţiei Franţei şi criticilor unor ţări din sud în legătură cu economia performantă a Germaniei şi anume faptul că menţine salariile scăzute pentru a spori producţia şi exporturile pe cheltuiala unor state din zona euro mai puţin competitive.
"Privind înainte, o creştere a salariilor şi a preţurilor la active ar face parte din procesul natural de reechilibrare a surselor de dezvoltare. Continuarea acestor evoluţii, aderând la cadrul de politică macroeconomică a Germaniei, va ajuta de asemenea la reducerea corespunzătoare a surplusului de cont curent al Germaniei", a sugerat FMI. Ministrul de finanţe german Wolfgang Schauble a indicat recent că este deschis pentru o creştere a salariilor.
O intensificare a crizei în zona euro ar afecta şi Germania, se menţionează în raport. În timp ce statele din sudul Europei aplică măsuri dure de austeritate, la care FMI face referire ca la "agende pentru reforme structurale ambiţioase", Germania ar trebui să reechilibreze economia pentru a ameliora unele din "dezechilibrele din zona euro".
Creditorul financiar internaţional sugerează că Be