Nutriționiștii recomandă ca dieta noastră să conțină cel mult 40 de grame de zahăr pe zi. Însă, nenumărate alimente conțin zahăr ascuns, iar noi depășim, fără să ne dăm seama, doza recomandată, ajungând uneori să consumăm zilnic chiar un sfert de kilogram de zahăr.
Specialiștii ne sfătuiesc să nu ne lăsăm păcăliți de afirmația: „Acest produs nu conține zahăr adăugat" și să citim cu atenție eticheta pentru a vedea dacă alimentele pe care intenționăm să le achiziționăm au în compoziție zaharuri.
„Prin denumirea de «zaharuri», desemnate în mențiunile nutriționale de pe etichetele alimentelor, se înțelege o întreagă familie de glucide-carbohidrați simpli, care se regăsesc în mod natural în fructe, legume, cereale, produse lactate sau sunt adăugate în alimente ca îndulcitori", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din București, în cartea „Revoluție în bucătărie. Reînvață să gătești sănătos".
Citește și...
3 înlocuitori sănătoşi ai zahărului
Diabetul înseamnă mai mult decât renunţarea la dulciuri
Specialistul adaugă că în ceea ce privește prepararea casnică sau industrială a alimentelor sunt utilizate multe sortimente de zahăr precum: glucoza (dextroza), siropul de porumb (corn syrup), fructoza cristalizată, maltodextrinele, concentratul de suc sau poliolii. Acestea se găsesc atât în băuturile răcoritoare, dar și în produsele de patiserie, cele de cofetărie, în murături, dar și în produsele light.
Un studiu efectuat de cercetători britanici și apărut în publicația Daily Mail arată care sunt produsele cu cel mai mare conţinut de zahăr. Cercetătorii au făcut această clasificare în funcție de numărul de cuburi de zahăr conținute (un cub = 5 grame).
Un milkshake mare cu căpşuni de la McDonald's - 16 cuburi
O sticlă de cola (500 ml) - 10 cuburi şi jumătate
O ciocolată