Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită în întreaga lume în data de 5 iunie, are drept temă anul acesta “Economia Verde: Te priveşte?”. O întrebare la care mulţi dintre noi evităm să răspundem pentru că pare un concept greu de înţeles, complex şi chiar dificil de pus în practică în orice ţară, inclusiv în România.
Ce este economia verde?
Punctual, economia verde are la bază procesul de producţie prin care resursele naturale sunt protejate. Dar, dacă privim economia verde într-un context mai larg, se va realiza că, încă din 2007, de la începutul crizei economice, marile economii au avut câteva lecţii de învăţat, din care au putut fi enunţate câteva concluzii.
Criza financiară globală este considerate de cei mai mulţi analişti drept cea mai gravă criză financiară de la Marea Depresiune din 1930. Una dintre concluziile acestei perioade poate fi că modalitatea în care economia a crescut şi s-a dezvoltat de-a lungul anilor poate fi totuşi una perfectibilă.
Tocmai de aceea, economia verde vine drept o alternativă durabilă pentru creşterea economică a fiecărui stat, cu numeroase beneficii asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii oamenilor. Mai mult decât atât, economia verde ne priveşte pentru că ea poate contribui semnificativ la limitarea riscurilor de mediu, care, pe termen lung, pot avea un impact major asupra vieţii de zi cu zi.
Economia verde, în opinia specialiştilor Naţiunilor Unite, înseamnă de fapt un mediu economic cu efecte mai puţin nocive asupra mediului înconjurător şi cu beneficii substanţiale asupra societăţii şi fiecărui individ în parte.
Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită în întreaga lume în data de 5 iunie, are drept temă anul acesta “Economia Verde: Te priveşte?”. O întrebare la care mulţi dintre noi evităm să răspundem pentru că pare un concept greu de înţeles, complex şi chiar dificil de pus în pr