300.000 de funcţionari publici scapă de obligaţia de a returna banii încasaţi ilegal. Ex-ministrul UDMR Laszlo Borbely scapă şi el, temporar, de începerea urmăririi penale cerute de DNA. O decizie se va lua în cazul său, în cel mai bun caz după 21 mai încolo. În cel mai rău caz, după locale sau, de ce nu, în sesiunea următoare.
Apoi, ne-au crescut şansele ca, după alegerile din toamnă, să avem parlamentari aleşi cu doar câteva sute de voturi, iar o mare parte dintre români nu vor mai fi reprezentaţi în Parlament. Cât despre returnarea contribuţiilor de sănătate reţinute ilegal, sunt ca şi uitate promisiunile că pensionarii îşi vor primi banii înapoi până la sfârşitul anului. Toate acestea, plus eliberarea din funcţie a prefecţilor şi subprefecţilor, doar în prima zi de lucru a noii puteri, după ce Victor Ponta s-a instalat în biroul lui Adrian Năstase de la Palatul Victoria.
Sute de milioane de euro în minus la buget contra sute de mii de voturi
Într-un consens total, cum de mult nu s-a mai văzut prin Parlament (234 voturi „pentru", trei abţineri şi nici un vot „contra"), Camera Deputaţilor a aprobat proiectul de lege privind amnistia fiscală a 300.000 de funcţionari publici, găsiţi de Curtea de Conturi că au încasat sporuri acordate ilegal în 2008-2010. Aproape în cor, deputaţii puterii (USL) şi ai noii opoziţii (PDL şi UDMR) s-au grăbit să laude proiectul care repară o nedreptate şi se constituie „într-un act de justiţie".
Amnistia fiscală a celor 300.000 de funcţionari publici a fost asumată, prima dată, de Guvernul Boc, pe timpul manifestaţiilor în stradă. Guvernul Ungureanu a preluat ideea în programul său, iar Guvernul Ponta o înfăptuieşte. Nimeni nu spune însă de câţi bani este vorba în total. Se ştie doar, potrivit raportului Curţii de Conturi întocmit după controlul finalizat la sfârşitul anului 2009, că doar pentru anul 2008 era vor