Aproximativ 10% dintre pacienţi contractează diferite infecţii în timpul tratamentului într-o unitate spitalicească, relevă un studiu dat publicităţii de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care evaluează incidenţa infecţiilor nosocomiale pe plan mondial, a transmis ieri Daily Med.
În ţările dezvoltate, potrivit studiului, şapte dintr-o sută de pacienţi contractează astfel de infecţii, în timp ce în ţările emergente, procentul este mai mare, de 10%.
În cadrul studiului amintit, experţii OMS au constatat că fiecare al treilea pacient de la Terapie intensivă sau Reanimare contractează infecţii nosocomiale. În acest context, ei subliniază că principala responsabilitate în răspândirea acestui tip de infecţii aparţine personalului medical, care încalcă de cele mai multe ori regulile de igienă personală.
Cadrele medicale acordă o atenţie insuficientă spălării pe mâini înainte de contactul cu pacienţii, trage un semnal de alarmă OMS, făcând apel îndeosebi la medici să-şi dezinfecteze mâinile cu soluţii speciale sau, în cel mai rău caz, cu săpun obişnuit.
„Salvează Vieţi: spală-te pe mâini“
Societatea Română de Pediatrie îşi continuă „Misiunea pentru sănătate“ şi susţine campania „Salvează vieţi: spală-te pe mâini“, iniţiată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, derulată şi în România de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş“. Scopul campaniei este acela de a sublinia importanţa igienei mâinilor în rândul personalului medical şi al persoanelor spitalizate, precum şi de a optimiza practicile privind igiena mâinilor, fiind certificat deja faptul că igiena corectă reduce infecţiile asociate îngrijirilor medicale şi răspândirea bolilor.
În prezent, acest program se derulează în 14.904 spitale din 150 de ţări, iar importanţa lui este dublată şi de faptul că, în fiecare an, pe 5 mai se sărbătoreşte în t