Cel mai lung protest din istoria portului Constanţa s-a încheiat, ieri. După 73 de zile, sindicaliştii au renunţat la pichetarea sediului Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, pentru că principala lor revedincare a fost soluţionată: directorul Aurelian Andrei Popa şi-a dat demisia. Practic, acesta îşi înaintase demisia încă din 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, dar, curios, actul a fost ţinut secret de ministrul Transporturilor de atunci mai mult de o săptămână.
„Ieri (n.r. -luni), Consiliul de Administraţie a luat act de această decizie şi l-a numit în funcţia de director interimar pe Duma Ambroziu. Popa a plecat, nu ne mai poate face rău, aşa că am hotărât să încetăm protestele", a declarat Mircea Burlacu, secretar executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare. Demisia lui Popa a declanşat însă lupta pentru funcţia de director general al CNAPMC.
Toţi directorii, numiţi politic
De la înfiinţarea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa până în prezent, numirea directorilor generali a fost făcută numai la comandă politică. În ciuda importanţei companiei, niciun ministru nu a organizat un concurs adevărat, care să cearnă dintre posibilii candidaţi şi să aleagă astfel cel mai bun manager. În ciuda intenţiilor fostului Guvern de a introduce management privat la mai multe companii de stat, CNAPMC a fost ocolită, poate şi pe motiv pentru că a avut profit anul trecut (circa zece milioane de euro), poate şi pentru că portul este una dintre „puşculiţele" de partid care sunt prea valoroase pentru a fi date din mână.
Lobby pe lângă PNL
CNAPMC îşi caută şi în aceste zile un nou director, după ce Aurelian Andrei Popa şi-a dat demisia, la capătul a mai bine de 70 de proteste sindicale. Cel mai probabil, acesta ar fi fost oricum demis, după ce PDL a plecat de la guvernare, iar la Minist