Economistul american Paul Krugman, deţinător al premiului Nobel, are o teorie despre „super-bogaţii“ lumii: Aceştia vor doar să fie iubiţi.
„Dacă eşti cu adevărat bogat, un dolar în plus sau o sută de milioane de dolari în plus nu mai contează prea mult pentru tine. Dar sentimentul că eşti respectat – contează foarte mult“, spune profesorul de la Princeton şi editorialistul New York Times într-un interviu pentru Reuters.
„Cred că ceea ce oamenii cu adevărat bogaţi vor să cumpere adesea sunt ovaţiile lumii pentru averea lor, aşa încât vor teorii economice care să elogieze bogaţii drept salvatorii ai restului lumii“.
Krugman a mai spus că bogaţii sprijină politicile economice republicane atât pentru că vor mai mulţi bani pentru ei înşişi, cât şi pentru că vor ca lumea să îi respecte.
„Nu este vorba doar despre faptul că nu vor să plătească taxe mai mari, ci despre faptul că vor respectul tuturor“, a adăugat Krugman. „Preşedintele Obama a spus foarte voalat că este posibil ca nu tot ceea ce face Wall Street să fie în interesul societăţii, la care cei vizaţi şi-au ieşit din minţi“.
De la mandatul lui John F. Kennedy, economia SUA a câştigat circa 42 de milioane de locuri de muncă pe parcursul conducerii democrate, comparativ cu circa 24 de milioane în timpul dominaţiei republicane, conform unui studiu realizat de Bloomberg.
„Este într-adevăr un lucru destul de copleşitor că Wall Street o duce mai bine sub democraţi decât sub republicani. Un management economic mai bun, despre orice ar fi vorba, dar arhivele istorice sunt destul de clare“, spune Krugman. „Suspectez că dacă vom avea un întreg meniu de politici republicane, vom avea o mulţime de oameni din industria financiară care vor plânge pentru că le merge rău“.