Un regim alimentar care se bazează pe respectarea Bibliei este de multă vreme preferatul americanilor.
„Crearea lui Adam” pictată de Michelangelo pe pereții Capelei Sixtine
Cartea "Maker’s Diet" ("Dieta Creatorului"), aparţinând nutriţionistului Jordan Rubin, evreu adept al cultului mesianic, este preferata americanilor.
Pe lângă îmbrăţişarea unui regim alimentar "natural", adepţii acestei diete trebuie să renunţe la exerciţiile de aerobic, la pasta de dinţi cu fluor, la antiperspirante şi chiar la duşul zilnic!
Fiind evreu adept al cultului mesianic, Rubin s-a inspirat dintr-o altă parte a Vechiului Testament (Cartea Leviticului) pentru alcătuirea programului de slăbire.
Nutriţionistul american spune că a ajuns să "fabrice" acest regim după nenumărate încercări zadarnice de a găsi un tratament pentru boala Crohn, o afecţiune cronică a tubului digestiv.
Rubin chiar a declarat la un moment dat pentru "New York Post" că dieta, urmată cu stricteţe, duce la o pierdere în greutate de până la zece kilograme în 40 de zile".
Pro şi contra
În cele 40 de zile se pot consuma alimente “aprobate de Dumnezeu", exclusiv naturale şi neprocesate. Carnea “necurată" de porc şi scoicile sunt excluse, însă se recomandă carnea slabă şi somonul, însoţite de multe salate. Carbohidraţii sunt recomandaţi! Însă numai din surse naturale: fructe, miere şi lapte.
Dieta mai include o doză zilnică de argilă care conţine organisme “benefice tractului digestiv", produs de o firmă din Florida.
Asociaţia Dietetică Americană se delimitează, însă, de aceste metode.Potrivit acesteia, chiar şi cele mai populare dintre ele "maschează, uneori, ştiinţa în spatele ideologiei" şi pot duce la grave carenţe pe termen lung.
Stephen Barrett, un psihiatru aflat la conducerea asociaţiei Quackwatch (asociaţie care denunţă fraudele medicale)