Ratificarea Tratatului de extrădare între România şi Siria aduce din nou în discuţie problema întoarcerii în România a omului de afaceri sirian Omar Hayssam, implicat în cazul răpirii ziariştilor în Irak, în 2005.
Senatorii au adoptat ieri proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului privind extrădarea între România şi Republica Arabă Siriană, semnat la Bucureşti la 10 noiembrie 2010. Un an mai târziu, preşedintele Băsescu declara că acest document este necesar pentru aducerea în ţară a lui Omar Hayssam, în condiţiile în care legislaţia Siriei prevede imposibilitatea extrădării persoanelor care au cetăţenia siriană.
Tratatul a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor şi prevede transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate.
Spre deosebire de şeful statului, alţi oameni politici s-au arătat sceptici faţă de acest tratat. Senatorul Georgică Severin (PSD) a afirmat că ratificarea acordurilor cu Siria este inoportună deoarece, de la data semnării acestora, situaţia internaţională s-a schimbat radical. Parlamentarul social-democrat a mai adăugat că Siria a devenit o ţară cu mari probleme în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului. „Este inoportună ratificarea acestor acorduri, deoarece toate ţările Uniunii Europene au îngheţat raporturile cu Siria", consideră parlamentarul.
Severin a precizat că membrii Comisiei pentru politică externă au acceptat să dea un aviz favorabil după ce au primit precizări în legătură cu oportunitatea ratificării acestor tratate din partea Ministerului de Externe.
La rândul său, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, senatorul UDMR Gyorgy Frunda, a susţinut că ratificarea acestor acorduri ar fi o greşeală din punct de vedere politic, în condiţiile în care toate ţările UE, Liga Arabă şi multe ţări din afara Uniunii boicotează sistemul din Siria. „Da