Un control financiar efectuat la Colegiul Național de Viticultură și Vinificație din Stăuceni a depistat că în anii 2006-2009, şefii instituţiei plăteau fictiv salarii unor „suflete moarte".
Amplasat în apropiere de Capitală şi având peste 1.430 de hectare de terenuri agricole, în special viţă de vie, şi o fabrică de vinuri, întreprinderea de stat „Colegiul Naţional de Viticultură şi Vinificaţie" (CNVVC) ar trebui să aducă venit şi să nu aibă datorii faţă de angajaţi.
Situaţia financiară a întreprinderii degradează însă. Dovadă sunt datoriile de zeci de milioane de lei, conturile blocate, dar şi scandalurile legate de numirea sau destituirea directorilor.
Un control de rutină efectuat în perioada 5 septembrie - 7 octombrie 2011 de doi specialişti din cadrul Serviciului control financiar şi revizie de pe lângă Ministerul Finanţelor, scoate la iveală o schemă prin care milioane de lei au fost sustrase de la întreprindere în perioada 2006-2009.
SALARII PLĂTITE PE HÂRTIE
Schema era simplă. Pentru lucrările agricole erau angajaţi muncitori sezonieri, ale căror nume sunt trecute şi în borderourile de plată. Banii însă, de cele mai dese ori, nu ajungeau la muncitori, fiind încasaţi de altcineva.
De exemplu, în registrul de casă din 17 martie 2006 scrie că lucrătorilor sezonieri li s-a plătit 66.302 lei. Actul de control arată însă că foştii muncitori nu şi-au recunosc semnăturile. Altfel spus, banii nu au ajuns la destinatari. Mai mult! Şefii de brigadă au declarat că muncitorii nici nu au executat lucrările indicate în borderou. Drept confirmare e şi lipsa în contabilitate a registrelor de îndeplinire a pretinselor lucrări, care ar fi trebuit să poarte semnătura şefilor de brigăzi.
Lipsesc şi formele de plată pentru impozitele aferente salariilor. Se poate vedea cu ochiul liber că iscăliturile sunt făcute de mâna aceleiaşi persoane,